Sonera-formaatti on Keypron luoma formaatti kaapelikartoituksen tiedonsiirtoon. Formaattia käyttävät monet eri firmat hieman erilaisin ohjein. Formaatista käytetään myös nimeä Keypro tai uusimpana Väyläviraston kaapeliformaatti. 3D-Win -ohjelmassa käytämme nimeä Sonera-formaatti.

Sonera-formaatin määritelmän mukaan viivan ensimmäisen pisteen koodi on nollaan päättyvä ja muut ykköseen. Tämä on hankala hoitaa "normaalilla" koodauksella, jossa viivan kaikilla pisteillä on sama koodi (GIS-järjestelmät). Harva mittausohjelma kykenee tähän.

Helpointa on mitata pisteet ja viivat käyttäen 4-merkkisiä 1-päättyviä koodeja. Kun kirjoitamme tuon Sonera-formaattiin, viivan ensimmäisen pisteen koodiksi laitetaan 0 (nolla). Poikkeuksen tekee ns. Vajaa syvyys (koodit 2112 tai 2512), jolloin koko viivalla on Sonera-formaatissa sama koodi.

Hajapisteille ja viivapisteille voidaan antaa komentti (COMMENT-ominaisuus), joka kirjoitetaan Sonera-formaatissa rivin loppuun.

Jos korkeuskoordinaatti halutaan nollata, ota pois muuntimen XYZ-kohdassa oleva Kirjoita Z -rasti.

Taso- ja korkeusjärjestelmä voidaan antaa muuntimen Projekti-kohdan asetuksissa. Jos et määritä niitä, käytetään kummallekin oletusarvoa 000000.

Sonera-formaatin T6-kentässä annetaan pisteen kartoitustarkkuus. 3D-Win:ssä se annetaan joko pistekohtaisesti T5-kentässä tai Accuracy-erikoisasetuksella määrätyssä ominaisuudessa. Oletusarvo kaikille kartoituspisteille on helpointa antaa muuntimen Kentät-kohdassa T5-kentälle.

Väylän kaapelikartoitusohjeen mukaan pih-tiedoston alussa voi antaa #-merkillä alkavia kommenttirivejä. Voit antaa muuntimen Alkutiedosto-kohdassa tekstitiedoston, joka lisätään pih-tiedoston alkuun. Alkutiedostossa voi käyttää makroja (esim. #ORGANIZATION tai #DATE).
Alla esimerkki alkutiedostosta:

 # Urakoitsija: #ORGANIZATION
# Kartoittaja: #AUTHOR
# Päivämäärä: #DATE
# Kohteen tai reitin nimi: #PROJECT
# Koordinaattijärjestelmä (YKJ/KKJ3) : YKJ
# Koordinaattijärjestys (PIH/IPH): PIH

Lataa esimerkkiaineisto: Sonera.zip.
Paketissa on

  • sonera.xy.tdw testiaineisto 3D-muodossa
  • sonera.pih sama pih-tiedosto
  • sonera.hdr otsaketiedosto
  • sonera.exc koodimuunnostiedosto
  • sonera.ini luku- ja kirjoitusasetukset