Koodauksen muunnoksista kysellään jatkuvasti. Päätimme tehdä asialle jotain ja laitoimme kesätyöntekijän kokoamaan Excel-taulukkoon yleisimmät käytetyt koodaukset. Taulukkoon päätyivät meidän code_58.dat-tiedostomme, LIVI:n uusi koodaus, Maanmittauslaitoksen koodaus, Vianovan Finland standard -koodaus ja alustava versio KuntaGML-koodauksesta.
Tästä taulukosta voidaan sitten generoida muunnostiedostot minkä tahansa kahden koodauksen välille. Näillä muunnostiedostoilla voidaan aineistot muuntaa koodauksesta toiseen 3D-Winin normaaleilla koodimuunnostoiminnoilla. Lisäksi tuleviin 3D-Win versioihin tulee mahdollisuus muuntaa kuvaustekniikan määräävän kooditiedoston koodaus samoilla muunnostaulukoilla.
Tämän testaamiseksi loimme kaikki yllämainitut koodaukset kattavan 3D-Win-kooditiedoston, josta voidaan sitten muunnostaulukoilla luoda muut kooditiedostot. Alla olevista linkeistä löytyy alustavat kooditiedostot LIVI:n ja Maanmittauslaitoksen koodauksille. Kuvaustekniikassa on vielä hiomista, koska se koostuu niistä vähistä määrittelyistä, jotka code_58.dat-tiedostosta löytyivät.
http://www.3d-system.net/files/code_mml_1309.dat.
http://www.3d-system.net/files/code_livi_1309.dat.
Lisäksi löytyy esimerkki koodimuunnostiedostoista. Tiedosto livi_mml_1309.dat sisältää muunnoksen Maanmittauslaitoksen koodauksesta LIVI:n koodaukseen. Sen voi laittaa esimerkiksi formaatinmuuntimen kenttäasetuksiin kohtaan T3 jolloin se muuntaa luetun Maanmittauslaitoksen tiedoston LIVI:n koodaukseen. Testaukseen voi käyttää esimerkiksi Maastotietokantaa Shape-muodossa. Tällöin muuntimen T3-kentän asetuksiin on laitetta ominaisuudeksi LUOKKA, joka sisältää koodin.
http://www.3d-system.net/files/livi_mml_1309.txt.
Maanmittauslaitoksen koodaus koostuu ryhmästä ja luokasta. Toistaiseksi kooditiedosto ja muunnokset käyttävät pelkkää luokkaa, joka melkein aina riittää yksilöimään kohteen tyypin. Jatkossa tulemme todennäköisesti siirtymään nimiavaruuteen perustuvaan systeemiin, jossa ryhmä ja luokka luetaan samaan kenttään kaksoispisteellä erotettuna. Tätä systeemiä tarvitaan muissakin kahteen koodiin perustuvissa systeemeissä (Xcity yms.).
Taulukosta löytyy myös Vianovan ja muiden suunnittelijoiden käyttämä Finland standard -koodaus. Se on vain sen verran iso, että nykyinen 3D-Winin kooditiedoston editointi tukehtuu siihen. Tämä on jo korjattu tuleviin versiohin ja tuosta koodauksesta mahdollisesti myös poistuu joitain turhia koodeja. Jos joku haluaa tätä testata, niin sitä voi meiltä kysyä erikseen.
KuntaGML-koodaus on vielä aivan alkuvaiheessa. Se eroaa rakenteeltaan muista koodauksista koostuen kohdetyyppien ja ominaisuuksien nimistä. Tutkitaan miten tämän järkevimmin saisi toteutettua ja palataan asiaan myöhemmin.
Excel-taulukkoon on mahdollista lisätä myös sarake käyttäjaän omalle koodaukselle ja tätä kautta luoda muunnostiedostot muihin systeemeihin. Esimerkiksi Xcityn yleisimmät koodit voisi olla käyttökelpoinen lisäys. Jos joku haluaa moista alkaa kehittelemään, niin ottakoon erikseen yhteyttä.
Testailkaa ja komentoikaa. Homma on vielä aika alussa ja kaukana täydellisestä, mutta ehkä tästä löytyy hieman apua eri aineistojen käyttöön.
Koodausten dokumentointi löytyy seuraavista linkeistä:
http://www2.liikennevirasto.fi/julkaisu ... en_web.pdf
http://www.maanmittauslaitos.fi/sites/d ... emalli.xls
Koodimuunnoksista
-
- Viestit: 1
- Liittynyt: 02 Loka 2013, 23:38
- Organisaatio: TähtiRanta Infra Oy
- Nimi: Jukka Tiala
Re: Koodimuunnoksista
Hei,
Meille voisi lähettää Finland Standardin testattavaksi.
T: Jukka
Meille voisi lähettää Finland Standardin testattavaksi.
T: Jukka