PDF-kuvien luku

Formaatinmuuntimet ja yhteydet muihin ohjelmiin
Avatar
mikko
Ylläpitäjä
Viestit: 297
Liittynyt: 10 Loka 2008, 20:56
Organisaatio: 3D-system
Nimi: Mikko Syrjä
Paikkakunta: Vantaa

PDF-kuvien luku

Viesti Kirjoittaja mikko » 08 Touko 2013, 12:09

PDF-muodossa olevien karttojen lukua on kaivattu pitkään. Versiossa 5.8.1 on nyt mukana pieni lisäys, jolla päästään alkuun. Ideana on yksinkertaisesti muuttaa PDF taustalla rasterikuvaksi erillisellä apuohjelmalla ja lukea sitten sisään normaalina rasterikuvana.

Toiminto on toteutettu Image-rasterimuuntimeen parilla erikoisasetuksella: PdfConverter ja PdfParameter. Muunnin tunnistaa PDF-tiedoston päätteestä, kutsuu PdfConverter-asetuksessa määrättyä apuohjelmaa ja lukee lopuksi apuohjelman muuntaman rasterikuvan elementtilistaan. PdfParameter-asetuksella voidaan määrätä komentorivin parametrit käytettäessä jotain muuta kuin 3D-Winin tuntemaa muunnosohjelmaa. Toiminto tunnistaa kaksi muunnokseen kelpaavaa apuohjelmaa: PdfCreator ja ImageMagick.

Muunnos tehdään PNG-muotoon, joka luetaan normaalisti samalla Image-muuntimella. PNG-muoto on hieman raskas ilmakuvatyyppisille kuville, mutta hyvä viivatyyppisille kartoille. Elementtilistassa tiedosto näkyy tuplapäätteellä *.pdf.png.

Koska muunnetulla rasterikuvalla ei ole tunnettuja koordinaatteja on se asemoitava paikoilleen vastinpisteillä. Useimmissa tapauksissa tämä onnnituu yksinkertaisesti Helmert-laskennalla ja kahdella tunnetulla pisteellä, mutta jos PDF-kuva on syystä tai toisesta venynyt johonkin suuntaan, voidaan joutua käyttämään useampaa vastinpistettä ja affinista muunnosta.

Esimerkki 1, PdfCreator:

HUOM: tämä toimii vain PdfCreatorin vanhalla versiolla 1.7. Uudempi 2.0 ei enää tue komentorivimuunnoksia.

PdfCreator on monella jo valmiiksi asennettuna, koska sitä käytetään paljon PDF-tulosteiden tekemiseen. Se osaa myös muuntaa PDF-tiedostoja rasterikuviksi. Lisätietoja ohjelman asennuksesta ja yleisestä käytöstä 3D-Winin kanssa löytyy ketjusta viewtopic.php?f=16&t=24.

Luodaan uusi rasteritiedoston lukumuunnin funktiolla Image, laitetaan tiedostopäätteeksi *.pdf ja nimeksi vaikkapa PdfCreator. Erikoisasetukseen PdfConverter haetaan ohjelma polkuineen (esim. C:\Program Files (x86)\PDFCreator\PDFCreator.exe).

Tämän jälkeen luku toimii PdfCreatorin oletusasetuksilla, jossa PNG-tarkkuutena näyttää olevan 150 DPI. Jos tuo tuntuu liian karkealta, voi sitä muuttaa PdfCreatorin asetustoiminnosta. Käynnistä PdfCreator ja avaa asetukset valikosta Printer/Options. Sieltä valitaan vasemman reunan puusta kohta Formats/PNG ja vaihdetaan kohtaan Resolution esimerkiksi 300 DPI.

Esimerkki 2, ImageMagick:

ImageMagick on ilmainen ohjelma rasterikuvien käsittelyyn. Sen vahvuutena ovat monipuoliset komentoriviparametrit, joilla muunnosta voidaan ohjata. Ohjelma löytyy seuraavasta osoitteesta:

http://www.imagemagick.org/script/binar ... hp#windows

Sieltä kannattaa ladata käyttöjärjestelmästä riippuen joko "Win32 dynamic at 8 bits-per-pixel"- tai "Win64 dynamic at 16 bits-per-pixel"-versio. Tätä kirjoitettaessa versio näyttää olevan 6.8.5.5 ja esimerkiksi 64-bittinen asennuspaketti nimeltään ImageMagick-6.8.5-5-Q16-x64-dll.exe.

Jotta ImageMagick osaisi käsitellä PDF-tiedostoja, se tarvitsee erillisen Ghostscript-ohjelman. Ohjelma löytyy seuraavasta osoitteesta:

http://www.ghostscript.com/download/gsdnld.html

Sieltä ladataan systeemistä riippuen joko 32- tai 64-bittinen GPL-versio. Tätä kirjoitettaessa uusin 64-bittinen asennuspaketti näyttää olevan nimeltään gs907w64.exe.

Kun ohjelmat on asennettu, luodaan rasteritiedoston lukumuunnin funktiolla Image, laitetaan tiedostopäätteeksi *.pdf ja nimeksi vaikkapa ImageMagick. Erikoisasetukseen PdfConverter haetaan convert-ohjelma polkuineen (esim. C:\Program Files\ImageMagick-6.8.4-Q16\convert.exe).

Oletuksena kuva luodaan tarkkuudella 300 DPI. Jos muunnokseen halutaan vaikuttaa, voidaan PdfParameter-erikoisasetuksella komentoriviä muuttaa. Oletuksena käytetty komentorivi on seuraava:

Koodi: Valitse kaikki

-density 300 "%1" "%2"
Parametrit "%1" ja "%2" ovat pakollisia ja tarkoittavat muunnoksen lähtö- ja tulostiedostoa. Parametrilla -density 300 määrätään DPI-tarkkuus eli esimerkiksi arvolla 600 saadaa kaksi kertaa tarkempi rasterikuva.

Koodi: Valitse kaikki

-density 600 "%1" "%2"
Muita komentorivioptioita voi tutkia täältä: http://www.imagemagick.org/script/comma ... ptions.php

Jatkokehitys

Tätä on tarkoitus jatkossa kehittää hieman käyttäjäystävällisemmäksi. Esimerkiksi rasteriformaatin, resoluution ja värimäärän asetukset voitaisiin valita suoran listoista. Myös monisivuisten PDF-dokumenttien käsittelyä todennäköisesti tarvitaan.

Avatar
mikko
Ylläpitäjä
Viestit: 297
Liittynyt: 10 Loka 2008, 20:56
Organisaatio: 3D-system
Nimi: Mikko Syrjä
Paikkakunta: Vantaa

PDF-kuvien luku

Viesti Kirjoittaja mikko » 12 Touko 2015, 11:41

Päivitetäänpä tätä hieman.

PdfCreator versiosta 2.0 lähtien ei enää tue komentorivimuunnoksia eli sitä ei voi käyttää muuntimen kanssa. Vanha versio 1.7.3 toimii edelleen.

3D-Winin versiossa 6.1.1 ImageMagick-ohjelman parametrien käsittelyyn tehtiin pari muutosta. Oletuskomentorivi on nyt seuraava:

Koodi: Valitse kaikki

-density 300 -alpha Opaque "%1" "%2"
Parametri -alpha Opaque muuttaa läpinäkyvät PDF-dokumentit valkopohjaisiksi. Lisäksi ohjelma osaa nyt lukea monisivuisista PDF-dokumenteista ensimmäisen sivun.

markku
Viestit: 272
Liittynyt: 13 Loka 2008, 11:14
Organisaatio: 3D-system.fi
Nimi: Markku Saloranta

Re: PDF-kuvien luku

Viesti Kirjoittaja markku » 01 Joulu 2015, 07:38

PDF-kuvien käyttö tuntuu vain lisääntyneen, vaikka ne eivät useinkaan sovellu koordinaattipohjaisen tiedon siirtoon. Ne ovat käteviä dokumenttien ja ehkä yleiskuvien siirtoon. Uusissa pdf-formaateissa voidaan siirtää myös koordinaattitietoa, mutta tällöinkin koodaus voi jäädä puuttumaan ja tekstit tulevat viivoina, jotka ovat ihmiselle luettavia, mutta niitä ei saada muutettua aidoksi tekstiksi. Aineisto kannattaa aina pyytää myös jossain muussa muodossa kuin pdf-kuvana, esimerkiksi Dwg2-muodossa, Dxf-muodossa tai missä tahansa vektoriformaatissa.

PDF-kuvat voidaan jakaa kahteen ryhmään:
  • rasterikuvat (kun kuvaa suurentaa esim. selaimessa, se pikselöityy ja tarkkuus häviää)
  • vektorikuvat (tällaista kuvaa voi suurentaa ilman että tarkkuus sanottavasti kärsii)
Pdf-rasterikuvat muunnetaan "aitoon" rasteriformaattiin apuohjelmia (PdfCreator tai ImageMagick) käyttäen: Pdf-kuvien luku
Pdf-vektorikuvien muuntamiseksi löytyy apuohjelmia, ilmaisiakin kuten CadSoftTools
Ohjelmasta löytyy myös maksullinen versio, jossa ei ole kokorajaa käsiteltäville tiedostoille.

3D-Win:iin ei ole tulossa omaa työkalua pdf-kuvien lukuun. Ei ainakaan ennen kuin ne selvästi pärjäävät dwg-tiedostoille koordinaattitiedon siirrossa.

Avatar
mikko
Ylläpitäjä
Viestit: 297
Liittynyt: 10 Loka 2008, 20:56
Organisaatio: 3D-system
Nimi: Mikko Syrjä
Paikkakunta: Vantaa

Re: PDF-kuvien luku

Viesti Kirjoittaja mikko » 07 Syys 2016, 15:18

ImageMagick versio 7 näyttää hieman muuttuneen. Paketti ei enää oletuksena asenna muunnoksiin käytettävää erillistä convert.exe -ohjelmaa. Sen saa kuitenkin asennettua laittamalla asennuksessa päälle rastin Install legacy utilities:

Kuva

Vaihtoehtoinen tapa on käyttää oletuksena asentuvaa magick.exe -ohjelmaa ja antaa sille parametriksi komento convert:

Koodi: Valitse kaikki

magick.exe convert -density 300 -alpha Opaque "%1" "%2"
Eli Image-muuntimen erikoisasetuksiin seuraavaa:

Koodi: Valitse kaikki

PdfConverter: C:\Program Files\ImageMagick-7.0.3-Q16\magick.exe
PdfParameter: convert -density 300 -alpha Opaque "%1" "%2"
Muuten kaikki toimii kuten ennenkin.

Avatar
mikko
Ylläpitäjä
Viestit: 297
Liittynyt: 10 Loka 2008, 20:56
Organisaatio: 3D-system
Nimi: Mikko Syrjä
Paikkakunta: Vantaa

Re: PDF-kuvien luku

Viesti Kirjoittaja mikko » 08 Joulu 2016, 16:39

ImageMagick-ohjelman versio 7:n komentoriviparametrit tuntuvat käyttäytyvän toisinaan hieman oudosti. Käytännössä kannattaa unohtaa convert.exe-ohjelma, asentaa ImageMagick oletusasetuksilla ja käyttää seuraavia erikoisasetuksia:

Koodi: Valitse kaikki

PdfConverter: C:\Program Files\ImageMagick-7.0.3-Q16\magick.exe
PdfParameter: convert -density 300 -alpha Opaque "%1" "%2"

Avatar
mikko
Ylläpitäjä
Viestit: 297
Liittynyt: 10 Loka 2008, 20:56
Organisaatio: 3D-system
Nimi: Mikko Syrjä
Paikkakunta: Vantaa

Re: PDF-kuvien luku

Viesti Kirjoittaja mikko » 25 Huhti 2018, 14:16

Päivitetty ohje löytyy nyt wikistä: http://www.3d-system.net/wiki/index.php ... tojen-luku

Keskustelu ja kysymykset jatkuvat edelleen tässä viestiketjussa.

Ollie
Viestit: 29
Liittynyt: 30 Loka 2012, 08:46

Re: PDF-kuvien luku

Viesti Kirjoittaja Ollie » 11 Joulu 2020, 12:32

Nyt on 3dwin kadottanut useammalta ja useamman kerran pdf muuntimen. Mikä tätä voi tehdä? Meillä on käytössä 653 win ja pdfcreator 173. Kumpaakaa ohjelmaa ei ole päivitetty.

Olli

VPKO
Viestit: 16
Liittynyt: 16 Loka 2008, 16:11
Organisaatio: Mitta Oy
Nimi: Pekka Korhonen

Re: PDF-kuvien luku

Viesti Kirjoittaja VPKO » 16 Joulu 2020, 09:24

Hei!

Kuulostaa aika mystiseltä että kadottaa useammasta koneesta ja useita kertoja tuota lukuformaattia ja todella vaikea lähteä sanomaan mikä tuon voisi aiheuttaa. Pari kysymystä joilla voidaan kenties jäljittää syytä:
-Onko teillä muita omia lukuformaatteja (vektori, rasteri, maastomalli, tiegeometria) jotka ei ole mukana ohjelman asennuksessa tulevassa oletusformaattipaketissa? Jos on, niin katoaako nekin samalla kertaa kuin tuo PDF-muunnin? Jos katoaa, niin silloin ohjelma palautuu jostain syystä oletettavasti oletusasetuksiin formaattien suhteen.
-Kun tuo PDF-muuntimen katoaminen tapahtuu, oletteko käyneet katsomassa siitä Backup-kansiosta, löytyykö sieltä nimellä convert.ini varmuuskopiota aiemmasta sen tiedoston versiosta? Ohjelma tallentaa tuonne varmuuskopioita mm. siitä formaattiedostosta convert.ini eri ajoilla. Toki tuo ei auta siihen että jostain syystä tekee tuota, mutta jos samalla katoaa muitakin käyttäjän omia formaatteja, helpottaa todennäköisesti tilanteen palauttamista kun kopioi esim. tiedoston convert_day.ini jonnekin toiseen paikkaan ja nimeää sen nimelle convert.ini ja korvaa osoitteesta C:\Users\...\Documents\3D-System\3D-Win löytyvän samannimisen tiedoston tuolla varmuuskopiolla->tulee tässä esimerkissä käyttöön samat formaatit jotka oli käytössä edellisenä päivänä.
Liitteet
Backup.JPG
Backup.JPG (44.67 KiB) Katsottu 24206 kertaa

Avatar
mikko
Ylläpitäjä
Viestit: 297
Liittynyt: 10 Loka 2008, 20:56
Organisaatio: 3D-system
Nimi: Mikko Syrjä
Paikkakunta: Vantaa

Re: PDF-kuvien luku

Viesti Kirjoittaja mikko » 17 Joulu 2020, 13:52

Jossain vaiheessa korjattiin muuntimien editoinnissa bugi, joka satunnaisesti joskus noita kadotti. En ole varma onko juuri siitä kyse, mutta päivitys uudempaan versioon voisi auttaa.

Vastaa Viestiin