Tarkemittaus: etumerkki

Editointi, laskenta, asetukset ja muut perustoiminnot
markku
Viestit: 272
Liittynyt: 13 Loka 2008, 11:14
Organisaatio: 3D-system.fi
Nimi: Markku Saloranta

Tarkemittaus: etumerkki

Viesti Kirjoittaja markku » 01 Elo 2018, 13:21

Kysymys:
Yritän väsäillä 3D:llä tarkelistausta käyttäen Tarkemittaus-työkalua. Kaikki menee muuten ihan ok, mutta listauksessa menevät jostain syystä plussa ja miinut väärinpäin. Eli jos siirtymän pitäisi olla vaikka +0.02, niin listaan tämä tulee -0.02. Osaisitko sanoa, mikä asetus minulla on pielessä?

Vastaus:
Tarkemittaus lasketaan aina vähentämällä mitatusta arvosta teoreettinen arvo. Eli jos mitattu X-arvo on suurempi kuin teoreettinen X-arvo, on virhe/tarke positiivinen. Tätä etumerkkiä me emme anna muuttaa tulostiedoston listauksessa, jotta epäselvyyksiltä vältytään. Jos viet tiedot Exceliin, voit kertoa arvot -1:llä. Silloin on syytä mainita mitä positiivinen arvo tarkoittaa.

Tarkemittojen piirrossa on Korjaus-rasti. Tällä voi kääntää tarkenuolen suunnan. Jos virheen kertoimeksi vielä laittaa 1.0, nuoli lähtee mitatusta pisteestä ja menee teoreettiseen pisteeseen. Tällöin tämä kertoo, mihin suuntaan pistettä on siirrettävä, jotta päästää oikeaan paikkaan.

Näiden tarkkeiden kanssa on syytä olla tarkkana ja perehtyä asiaan tutulla aineistolla ja vertailla laskentatuloksia omiin laskelmiin. Väärä etumerkki ja virhe on kaksinkertainen.