Cad-kuvien tietojen erittely eri koodeille

Ideoita ohjelman jatkokehitykseen
VPKO
Viestit: 12
Liittynyt: 16 Loka 2008, 16:11
Organisaatio: Mitta Oy
Nimi: Pekka Korhonen

Cad-kuvien tietojen erittely eri koodeille

Viesti Kirjoittaja VPKO » 29 Loka 2008, 07:09

Terve!

Testataanpa, toimiiko tämä forum-palsta: Voisiko olla mahdollista tehdä sellainen ohjaintiedosto, joka lukisi Cad-kuvista saman koodin viivat omalla tasolleen ja hajapisteet omalleen? Kun mittaan tillajalle esim. sekä pistemäisiä kaivonkansia että neliskanttisia betonikansia omilla koodeillaan ja kuitenkin ne täytyy molemmat viedä tilaajalle tasolle 400, olen tehnyt formaatin kirjoitukseen ohjaintiedoston, joka vie ne samalle tasolle, mutta käyttää kuitenkin omien koodiensa yksilöllisiä piirtosääntöjä (pisteet symbolina, viivat pelkkinä viivoina) ja kun sitten luetaan tietoa takaisin 3D-ohjelmaan, tulee kaikille, mukaanlukien viivat, koodin 400 pisteille symboli ja tämä ei olisi tarpeellista. Eli miksi tuollaista ohjaintiedoston käyttöä saisi toimimaan myös luettaessa, ei vaan kirjoituksessa. Tuollainen jako pisteiden ja viivojen välillä poistaisi suurimman osan ongelmista takaisin tietoja luettaessa.

Sellainen ohjaintiedosto voisi olla vaikkapa jotain tällaista muotoa:
Cad taso: Tyyppi: 3D-koodi: Selite:
400 point 4001 //Hajapisteet (POINT Cad-tiedoston koodissa)
400 lines 4002 //Kaikki viivat (LINE, POLYLINE Cad-tiedoston koodissa)

Vastaavalla tavalla voisi kenties myös toteuttaa tietojen takaisin lukemisen siten, että 3D-ohjelman koodi määräytyisi AutoCadin blokin nimen (ei tason) mukaan: Mittaan tuolle samalle tilaajalle valopylväitä kolmella eri koodilla; 234, 2341 2342 (valomasto, yksi aisainen valopylväs, kaksi aisainen valopylväs) ja vien ne kirjoitettaessa samalle tasolle ohjaintiedoston avulla->kaikilla pisteillä oma symboliikka, vaikka ovatkin samalla tasolla 234. Jos Cadissa katsoo symbolin ominaisuuksia, siellä näkyy blokin nimi kohdassa esim. 2341 vaikka itse blokki onkin tasolla 234, joten voisiko tätä käyttää hyväksi 3D-ohjelman koodien määritykseen?

Pekka

markku
Viestit: 272
Liittynyt: 13 Loka 2008, 11:14
Organisaatio: 3D-system.fi
Nimi: Markku Saloranta

Re: Cad-kuvien tietojen erittely eri koodeille

Viesti Kirjoittaja markku » 31 Loka 2008, 14:40

Tutkimme mahdollisuutta uusia koodivastaavuustaulukko, jossa pystyy määrittämään vastaavuudet erikseen pisteille, viivoille ja teksteille. Taulukossa olisi myös mahdollista käyttää ominaisuuksia, jolloin päästään vieläkin tarkempaan koodivastaavuuteen.
Esimerkiksi tasolla PUUT olevat kohteet, joilla on eri blokki, voidaan lukea tietyllä koodilla 3D:hen (BLOCK=Lehtipuu tai BLOCK=Havupuu). Tämä symboliikka toimii nyt jo CAD:iin vietäessä eli puut voidaan viedä samalle tasolle eri symboliikkaa käyttäen.

3D-Win:ssä saman koodin käyttäminen sekä pisteille että viivoille sisältää ristiriitaisuuksia, joita ei pystytä muuttamaan. Nyrkkisääntö on, että samaa koodia ei saa/voi käyttää. Ongelma tulee esille mm. ominaisuustietoa käytettäessä. Pistemäisen kohteen ominaisuudet ovat eri kuin viivamaisen kohteen, esimerkiksi kaivolla (piste) tarvitaan eri ominaisuuksia kuin putkella (viiva). Jos ominaisuuksia ei käytetä eikä piirtosäännöt (symbolin piirto viivan pisteille) aiheuta ongelmia, voidaan samaa koodia käyttää ongelmitta.

Villakoiran ydin on CAD:in tapa käyttää tasoa (layer) ryhmätunnuksena eikä tarkemmin määriteltynä lajikoodina (kohteen tarkempi laji määräytyy esimerkiksi em. blokin tai värin mukaan). Ongelmaa ei pienennä se seikka, että CAD:in tasoja käytetään hyvin monin eri tavoin riippuen sovelluksesta, käyttökohteesta (talonrakennus, maastomalli) jopa yksittäisestä käyttäjästä.

Yritämme parhaamme mukaan auttaa 3D:n käyttäjiä selviytymään tilanteesta käytössämme olevin keinoin.

Vastaa Viestiin